فناوری اطلاعات و ارتباطات

Information & Communication Technology

فناوری اطلاعات و ارتباطات

Information & Communication Technology

اثر داپلر

اثر داپلر در فیزیک امواج می‌گوید که بسامد ظاهری یک موج بر اثر حرکت فرستنده یا گیرنده ی آن تغییر می‌کند. این پدیده را کریستیان یوهان داپلر (۱۸۰۳-۱۸۵۳ میلادی) فیزیکدان اتریشی در مقاله‌ای در سال ۱۸۴۲ بیان کرد. اثر داپلر در همه ی امواج مانند امواج صوتی و امواج الکترومغناطیسی (نور) دیده می‌شود.

هرگاه گیرنده‌ای به سمت یک منبع ساکن که از خود موج صوتی می‌فرستد برود ، بسامد صوتی که می‌گیرد بیشتر از وقتی است که نسبت به منبع ساکن باشد (شنونده صدا را زیرتر می‌شنود). و اگر از منبع صوت دور شود ، موجی را با بسامد کمتر می‌گیرد (شنونده صدا را بم‌تر می‌شنود). اگر منبع موج نیز از گیرنده دور و یا به او نزدیک شود ، بسامد صوتی که شنونده می‌شنود نیز به ترتیب کمتر و یا بیشتر می‌شود.

اگر بسامد موج تولید شده در منبع V باشد و سرعت شنونده و منبع به ترتیب V0 و VS باشد ، بسامد موجی که شنونده می‌شنود ، 'V ، از رابطه ی زیر به دست خواهد آمد:



در این رابطه V سرعت موج در محیط انتشار است. علامت‌های بالایی (+ در صورت و - در مخرج) مربوط به وقتی است که منبع و شنونده به هم نزدیک می‌شوند و علامت‌های پایینی مربوط به وقتی است که منبع و شنونده از هم دور می‌شوند. این رابطه در دستگاهی نوشته شده است که نسبت به محیط انتشار ساکن است.

اگر سرعت منبع یا ناظر در مقایسه با سرعت نور چشم‌پوشیدنی نباشد ، باید رابطه ی نسبیتی دوپلر را به کار برد که به شکل زیر است:



در این رابطه Vr سرعت نسبی منبع و شنونده است.

مثال متداولی که برای توضیح اثر داپلر به کار می‌رود ، شنیدن صدای ماشینی است که از دور با آژیر نزدیک می‌شود و عبور می‌کند و سپس دور می‌شود. در هنگام نزدیک شدن ، فرکانس دریافتی (در مقایسه با فرکانس گسیل شده از منبع) افزایش می‌یابد. در لحظه ی عبور این فرکانس با فرکانس گسیل شده از منبع برابر می‌شود ، و در هنگام دور شدن فرکانس دریافتی با دور شدن ماشین کاهش می‌یابد. به بیان ساده‌تر آمبولانسی که به فرد ساکن نزدیک می‌شود ظاهراً دارای آژیر تندتری است و وقتی از وی دور می‌شود دارای آژیر کندتر به نظر می‌رسد.

انیمیشن زیر برای توصیف اثر داپلر می باشد. با حرکت ماشین به سمت چپ ، طول موج حاصل از صدای ماشین در سمت چپ کاهش و در سمت راست افزایش می‌یابد.



منبع : fa.wikipedia.org

پهنای باند تضمین شده یا Throughput

در شبکه های ارتباطات ، مانند اترنت یا رادیویی ، Throughput میانگین نرخ حمل موفق پیغام روی یک کانال ارتباطی می باشد. این کانال ارتباطی ممکن است لینک فیزیکی ، لینک منطقی ، کانال بی سیم و یا ممکن است کانال ارتباطی بین دو کامپیوتر خاص باشد. Throughput برابر است با ، بازدهی سیستم یا مجموع بازدهی جمع نرخ های انتقال داده ( که به تمام پایانه ها در یک شبکه حمل شده است ). بازدهی را می توان به صورت ریاضی با مکانیزم تئوری صف تحلیل کرد.
هنگامی که میزان پهنای باند مورد نیاز را محاسبه می نماییم نکته حائز اهمیت آن است که ، حجم دیتای مورد نیاز برای ارسال و دریافت بر روی پهنای باند ، بیشتر از نرخ تضمین شده یا همان Throughput نباشد ، زیرا در این صورت با حجم دیتای زیاد و پهنای باند کم مواجه می شویم؛ که این مسئله سبب Buffer شدن دیتا در هنگام ارسال آن در مبدأ می شود.

آستانه انتخاب شده برای Throughput :
با توجه به تحقیقات صورت گرفته و SLA ، وضعیت مطلوب حداقل نرخ تضمین شده در قرارداد و 50 % نرخ تضمین شده قابل قبول می باشد.

منبع : medu.ir